De BSV Shake, schooljaar 2012-2013

Met 240 kinderen (Harlem) Shakend de vakantie in!

Na lipdubs, planking en flash mobs was er in september de Gangnam style hype waar ik samen met mijn leerlingen aan meedeed. Nu een paar maanden later is Harlem Shake de internethype!
Maar wat is het precies? Het is heel simpel. Je maakt met een groepje een filmpje van ongeveer een halve minuut. De basis is het liedje Harlem Shake van elektro-muzikant Baauer. De meeste filmpjes beginnen met een persoon die alleen op het nummer danst, omringd door mensen die gewoon doorgaan met waar ze mee bezig zijn. En dan start de baslijn en staat opeens iedereen maf te dansen. Een eenvoudig principe wat inmiddels zeer populair is. Daarnaast is de video ook binnen een paar minuten te filmen, dus prima even tussendoor te maken.

Harlem Shake in groep acht

Op woensdag kwam het idee samen met mijn collega uit groep acht om met groep acht een Harlem Shake te maken. Na kort overleg besloten wij om donderdagochtend 8.30u de clip te filmen met de klas. De kinderen wisten nog van niets.
Mijn collega nam een paar tassen vol Carnavals kleding mee en daarnaast werd de poppenhoek bij de kleuters geplunderd. Toen wij onze introductie begonnen waren er al een kinderen die meteen raadde wat wij gingen doen. Ook bij de kinderen was de hype niet onopgemerkt gebleven. Na een paar voorbeeldvideo’s werd er geloot welk kind de clip mocht starten met de schuddende dans.

Shaken met 240 kinderen

Dezelfde ochtend kwam ook het idee om met de hele school een Harlem Shake te filmen. Op internet zijn er duizenden video’s in een week tijd, maar nog geen video waar ruim 200 kinderen de dans uitvoeren.
Voor de ochtendpauze gingen de kinderen uit groep acht alle klassen langs. Ze vertelde kort wat de Harlem Shake precies is en wat men moet doen tijdens het filmen.
Aan het einde van de ochtendpauze kwamen alle kinderen bij elkaar op het schoolplein en was het tijd om te gaan shaken! Wat een geweldig gezicht. Alle kinderen stonden vol plezier te dansen. Ondertussen ontfermden de groep achters zich over de kleuters, waardoor die ook goed konden meedoen.
Direct na het shaken op het schoolplein werd het filmpje gemonteerd in bijzijn van groep zes. Ook werd het Jeugdjournaal aangeschreven over onze videoclip. Na ongeveer een uur stond onze videoclip op de website. De hele school was super trots! Het ging zo snel!

videoclip